Jadłospis
Od 14.10.2019 do 18.10.2019
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (14-10-2019) |
● Zupa ziemniaczana z jarzynami (9) ● Spaghetti bolognese z mięsa wieprzowego i jarzyn z makaronem pełnoziarnistym i serem(1, 7, 9), kompot wieloowocowy |
● Spaghetti wegetariańskie (1, 9) ● Filet z kurczaka z pieczarkami i cebulką (1) ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z roszponką i warzywami (10) |
Wtorek (15-10-2019) |
● Zupa pieczarkowa z jarzynami (1, 9, 7) ● Eskalopki z kurczaka (1, 3), kasza gryczana z cebulką, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy |
● Kluski leniwe z twarogiem, masłem cynamonem i cukrem (1, 3, 7) ● Kopytka z buraków z sosem (1, 7) ● Gołąbki z mięsem wieprzowym, drobiowym i ryżem, sos pomidorowy (1, 3, 7) ● Sałatka wielowarzywna (10) |
Środa (16-10-2019) |
● Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i kaszą jaglaną (1, 9) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z owocami i bitą śmietaną naturalną(1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Kulki wieprzowo-drobiowe w sosie koperkowym (1, 3), kasza gryczana z cebulką, bukiet warzyw gotowanych na parze, kompot wieloowocowy ● Ziemniaki ● Bukiet warzyw gotowanych na parze - marchewka, brokuły, fasolka szparagowa ● Kasza gryczana ● Curry warzywne z ryżem ● Sałatka z pora i ogórka (7, 10) |
Czwartek (17-10-2019) |
● Krupnik z jarzynami (1, 9) ● Pieczeń z indyka (1, 7), kluski, buraczki, kompot wieloowocowy |
● Kotlety z soczewicy (1, 3, 7) ● Sałatka grecka (7,10) |
Piątek (18-10-2019) |
● Zupa pomidorowa z makaronem i włoszczyzną (9) ● Filet z mintaja (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Makaron z brokułami ● Ryba w sosie paprykowym (1) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)