Jadłospis dla przedszkola
Od 14.10.2024 do 18.10.2024
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek (14-10-2024) |
● Szynka gotowana*, pomidor, żółty ser (7), bułki grahamki (1,6), chleb zwykły (1), masło (7), woda, herbata z cytryną, kakao (7) |
● Owoce i warzywa |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (1, 6, 9) ● Gulasz wieprzowo – wołowy (1) ● Kasza jęczmienna (1) ● ogórek kiszony |
● Owoce |
Wtorek (15-10-2024) |
● Bułki pełnoziarniste (1, 6, 7, 11), chleb zwykły (1) z dżemem truskawkowym lub miodem, serkiem homogenizowanym, jogurtem naturalnym (7), masło (7), pomidor, ogórek zielony, woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Zupa ogórkowa z jarzynami, zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Lasagne (1, 7) |
● Banany |
Środa (16-10-2024) |
● Kiełbaski na gorąco (6)*, ogórek, papryka, pełnoziarniste pieczywo (1, 6), masło (7), woda, sok owocowy |
● Owoce i warzywa |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● Kopytka z twarogiem i naturalnym musem z truskawek (7), kompot wieloowocowy |
● Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z jajkiem i szczypiorkiem (1, 3) |
Czwartek (17-10-2024) |
● Jajecznica na maśle (3, 7) ,pomidor, ser żółty, chleb pełnoziarnisty (1), masło (7), woda, herbata owocowa |
● Owoce |
● Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (4) ● Filet z kurczaka w jajku (1,3,7) ● Ziemniaki ● Buraczki |
● Mus owocowy "Bakoma" |
Piątek (18-10-2024) |
● Płatki pełnoziarniste "Lubella"(1, 5*, 8*, 7*) z mlekiem, rzodkiewka, ogórek, chleb graham (1, 6) i zwykły (1), masło (7), herbata z cytryną, woda |
● Owoce i warzywa |
● Zupa pomidorowa z jarzynami i ryżem zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Paluszki z dorsza (1, 3)- wyrób własny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Szarlotka z kaszą manną wypiek własny (1, 3, 7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)