Jadłospis dla przedszkola
Od 21.10.2024 do 25.10.2024
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek (21-10-2024) |
● Szynka gotowana*, jajko, pomidor, żółty ser (7), chleb pełnoziarnisty (1, 6), masło (7), woda, kakao (7) |
● Owoce i warzywa |
● Zupa ziemniaczana z jarzynami (9) ● Spaghetti bolognese z makaronem pełnoziarnistym, posypane żółtym serem (1, 7, 9), kompot wieloowocowy |
● Owoce |
Wtorek (22-10-2024) |
● Bułki pełnoziarniste (1, 6, 7, 11) z dżemem truskawkowym lub miodem, serek "Danio" z jogurtem naturalnym (7), masło (7), pomidor, rzodkiewka, woda |
● Chrupki kukurydziane i owoce |
● Rosół z ryżem i włoszczyzną (1, 9) ● Filet z indyka gotowany na parze, kasza jęczmienna z warzywami pieczonymi (1), kompot wieloowocowy |
● Banany |
Środa (23-10-2024) |
● Kiełbaski na gorąco (6)*, ogórek kiszony, pomidor, pełnoziarniste pieczywo (1, 6), masło (7), woda, sok owocowy |
● Owoce i warzywa |
● Zupa z fasolki szparagowej z jarzynami, zabielana (7,9) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z twarogiem i musem z truskawek (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z szynką drobiową i rzodkiewką (1, 7) |
Czwartek (24-10-2024) |
● Pasta z makreli/ pasta jajeczna (3,7), pomidor, papryka, chleb (1), masło (7), woda, herbata owocowa |
● Owoce |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (1, 6, 9) ● Filet z kurczaka panierowany (1, 3) ● Ziemniaki ● Sałatka z kiełkami i warzywami (10) |
● Ciasto z jabłkami (1, 3, 7) wypiek własny |
Piątek (25-10-2024) |
● Płatki pełnoziarniste (1, 5*, 8*, 7*) z mlekiem, pomidor, ogórek, chleb graham (1, 6), masło (7), woda |
● Owoce i warzywa |
● Zupa pomidorowa z makaronem i jarzynami zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Filet z dorsza (1, 3), ziemniaki (7), surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem (1,7), kompot wieloowocowy |
● Jogobella bez cukru (7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)