Jadłospis dla szkoły podstawowej
Od 22.07.2024 do 26.07.2024
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek (22-07-2024) |
● Szynka gotowana*, jajko, pomidor, żółty ser (7), bułki grahamki (1, 6), chleb zwykły (1), masło (7), woda, herbata z cytryną, kakao (7) |
● Owoce i warzywa |
● Zupa ziemniaczana z jarzynami (9) ● Spaghetti bolognese z makaronem pełnoziarnistym, posypane żółtym serem (1, 7, 9), kompot wieloowocowy |
● Owoce |
Wtorek (23-07-2024) |
● Bułki pełnoziarniste (1, 6, 7, 11), chleb zwykły (1) z dżemem truskawkowym lub miodem, serkiem homogenizowanym, jogurtem naturalnym (7), masło (7), pomidor, ogórek zielony, woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Rosół z ryżem i włoszczyzną (1, 9) ● Filet z indyka gotowany na parze, kasza jęczmienna z warzywami pieczonymi (1), kompot wieloowocowy |
● Owoce |
Środa (24-07-2024) |
● Kiełbaski na gorąco (6)*, ogórek kiszony, pomidor, pełnoziarniste pieczywo (1, 6), masło (7), woda, sok owocowy |
● Owoce |
● Zupa z fasolki szparagowej z jarzynami (4) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z twarogiem i musem z truskawek (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z szynką drobiową i rzodkiewką (1, 7) |
Czwartek (25-07-2024) |
● Pasta z makreli, pasta z jajkiem (3, 7) pomidor, ser żółty (7),chleb pełnoziarnisty (1), masło (7), woda, herbata owocowa |
● Owoce |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (1, 6, 9) ● Filet z kurczaka panierowany (1, 3) ● Surówka z białej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką ● Ziemniaki |
● Jabłka suszone |
Piątek (26-07-2024) |
● Płatki pełnoziarniste (1, 5*, 8*, 7*) z mlekiem, pomidor, papryka, ogórek, chleb graham (1, 6), masło (7), woda |
● Owoce i warzywa |
● Zupa pomidorowa z makaronem i jarzynami zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Filet z dorsza z ziarnami sezamu (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Jogobella bez cukru (7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)