Jadłospis dla programu IGCSE
Od 20.01.2025 do 24.01.2025
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (20-01-2025) |
● Żurek śląski z jarzynami (1, 9) ● Kurczak pieczony w pomidorach z makaronem pełnoziarnistym, posypany żółtym serem (1, 7), kompot wieloowocowy |
● Makaron z sosem pomidorowym (1) ● Szaszłyk z kurczaka z papryką, cebulą, kiełbasą i cukinią ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z pomidorem, cebulką i kukurydzą |
Wtorek (21-01-2025) |
● Kapuśniak z jarzynami (9) ● Filet z indyka (1), pieczone ziemniaki z cebulką, surówka z białej kapusty (7), kompot wieloowocowy |
● Kopytka leniwe z sosem z truskawek (1, 7), kompot wieloowocowy ● Makaron z łososiem i warzywami (1) ● Sałatka z trzech rodzajów sałat z pomidorem |
Środa (22-01-2025) |
● Rosół z ryżem i włoszczyzną (1, 9) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z owocami i serkiem waniliowym(1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Gulasz wieprzowy z papryką i selerem naciowym (1, 9) ● Kasza jęczmienna (1) ● Ziemniaki ● Naleśniki z warzywami - z pomidorem, cebulą, pieczarkami i kukurydzą (1, 3, 7) ● ogórek kiszony ● Sałatka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką |
Czwartek (23-01-2025) |
● Krupnik z jarzynami (1, 9) ● Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych (1, 3) ziemniaki, surówka z marchewki z jabłkiem, kompot wieloowocowy |
● Kotlety z kalafiora (1, 3, 7) ● Pieczony filet z kurczaka (7,10) |
Piątek (24-01-2025) |
● Zupa pomidorowa z jarzynami i makaronem zabielana jogurtem naturalnym (1, 9, 7) ● Filet z dorsza z ziarnami sezamu (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem jogurtowym (1,3,7)// tortilla wegetariańska z warzywami i sosem jogurtowym (1,3,7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)