Jadłospis dla programu IGCSE
Od 21.10.2024 do 25.10.2024
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (21-10-2024) |
● Zupa ziemniaczana z jarzynami (9) ● Spaghetti bolognese z makaronem pełnoziarnistym lub zwykłym, posypane żółtym serem (1, 7), kompot wieloowocowy |
● Spaghetti wegetariańskie (1, 9) ● Filet z kurczaka (soute) z pieczarkami ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z rukolą, pomidorami i słonecznikiem (10) |
Wtorek (22-10-2024) |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● Grillowany filet z kurczaka, ziemniaki, surówka z białej kapusty (7) kompot wieloowocowy |
● Kluski na parze z sosem jogurtowym (7) ● Ryż z warzywami ● Sałatka z trzech rodzajów sałat z pomidorem |
Środa (23-10-2024) |
● Zupa z fasolki szparagowej z jarzynami (4) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z twarogiem i musem z truskawek (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Pulpety z udźca z indyka w sosie własnym gotowane na parze z jarzynami i warzywami (1), kasza jęczmienna (7), kompot wieloowocowy ● ogórek kiszony |
Czwartek (24-10-2024) |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (1, 6, 9) ● Filet z kurczaka panierowany (1, 3) ● Ziemniaki ● Sałatka z kiełkami i warzywami (10) |
● Makaron z warzywami, tuńczykiem i jajkiem (1) |
Piątek (25-10-2024) |
● Zupa pomidorowa z jarzynami i ryżem zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Filet z dorsza (1, 3), ziemniaki (7), surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem (1,7), kompot wieloowocowy |
● Pierogi z ziemniakami, serem i cebulką(1, 3, 7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)