Jadłospis
Od 01.10.2018 do 05.10.2018
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (01-10-2018) |
● Zupa ziemniaczana z jarzynami (9) ● Spaghetti bolognese z mięsa wieprzowego i jarzyn z makaronem pełnoziarnistym i serem(1, 7, 9), kompot wieloowocowy |
● Filet z kurczaka panierowany (1, 3) ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z melonem i rukolą (10) |
Wtorek (02-10-2018) |
● Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (4) ● Pieczony filet z indyka z warzywami - cukinią, papryką, bakłażanem i pieczarkami, kasza (1), kompot wieloowocowy |
● Kluski na parze z sosem jogurtowym (1, 3, 7) ● Ziemniaki ● Sałatka z trzech rodzajów sałat z pomidorem |
Środa (03-10-2018) |
● Żurek śląski z jarzynami (1, 9) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej (1, 3, 7) z dżemem truskawkowym, kompot wieloowocowy |
● Kulki wieprzowo-drobiowe w sosie koperkowym (1, 7) ● Kasza jęczmienna (1) ● Papryka faszerowana ryżem i warzywami-z cukinią, bakłażanem, kukurydzą, cebulą i pieczarkami posypana żółtym serem (7) ● Sałatka z rzodkiewką i zielonym ogórkiem |
Czwartek (04-10-2018) |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● De volaille z serem (1, 3, 7), ziemniaki, surówka z selera z bakaliami i orzechami włoskimi (7, 9, 8), kompot wieloowocowy |
● Sałatka z sałaty lodowej z roszponką, papryką i ziarnami słonecznika (10) |
Piątek (05-10-2018) |
● Zupa ogórkowa z jarzynami, zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Filet z dorsza (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Jajko sadzone, ziemniaki, fasolka szparagowa gotowana na parze |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)