Jadłospis
Od 08.10.2018 do 12.10.2018
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (08-10-2018) |
● Zupa brokułowa z jarzynami (1, 9) ● Indyk gotowany na parze w sosie paprykowym z jarzynami (1), kasza pęczak (1), marchewka mini z groszkiem, kompot wieloowocowy |
● Filet z kurczaka (soute) z pieczarkami ● Ziemniaki ● Sałatka z trzech rodzajów sałat z pomidorem i ziarnami słonecznika |
Wtorek (09-10-2018) |
● Krupnik z jarzynami (1, 9) ● Kotlety mielone z mięsa drobiowego i wieprzowego (1, 3), ziemniaki, buraczki, kompot wieloowocowy |
● Pierogi z truskawkami i masłem, lekko posypane cukrem ● Ryż z warzywami ● Ziemniaki ● Sałatka wielowarzywna |
Środa (10-10-2018) |
● Zupa jarzynowa z kaszą manną (1, 9) ● Makaron zwykły i pełnoziarnisty do wyboru z twarogiem i masłem lekko posypany cukrem (1, 7) |
● Eskalopki z kurczaka (1, 3) ● Ziemniaki ● Naleśniki ze szpinakiem i sosem jogurtowym (1, 3, 7) ● Sałatka z pora z jogurtem naturalnym (7) |
Czwartek (11-10-2018) |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (9, 1) ● Pieczone udko z kurczaka (1), kluski śląskie, kapusta czerwona gotowana lekko okraszona boczkiem, kompot wieloowocowy |
● Sałatka z sałaty lodowej z pomidorem, czerwoną cebulą, rukolą i oliwkami |
Piątek (12-10-2018) |
● Zupa pomidorowa z jarzynami i makaronem zabielana jogurtem naturalnym (1, 9, 7) ● Filet z mintaja (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Makaron z brokułami |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)