Jadłospis
Od 18.06.2018 do 22.06.2018
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek (18-06-2018) |
● Szynka gotowana*, jajko, pomidor, żółty ser (7), chleb pełnoziarnisty (1), masło (7), woda, herbata z cytryną |
● Owoce i warzywa |
● Kapuśniak z jarzynami (9) ● Spaghetti bolognese z mięsa wieprzowego i jarzyn z makaronem pełnoziarnistym i serem(1, 7, 9), kompot wieloowocowy |
● Koktajl truskawkowy (7) |
Wtorek (19-06-2018) |
● Bułki pełnoziarniste (1, 6, 7, 11) z dżemem truskawkowym lub miodem, serek „Danio” z jogurtem naturalnym (7), masło (7), woda, kakao (7) |
● Owoce i warzywa |
● Zupa ogórkowa z jarzynami, zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Pieczeń ze schabu, kluski, czerwona kapusta lekko okraszona boczkiem, kompot wieloowocowy |
● Galaretka z owocami |
Środa (20-06-2018) |
● Kiełbaski na gorąco (6)*, ogórek, pomidor, pełnoziarniste pieczywo (1), masło (7), woda, sok owocowy |
● Owoce i warzywa |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z twarogiem i musem z wiśni (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Jabłka suszone |
Czwartek (21-06-2018) |
● Płatki pełnoziarniste (1) z mlekiem, pomidor, ogórek, chleb graham (1), masło (7), woda |
● Owoce |
● Zupa pomidorowa z ryżem i jarzynami (4) ● Filet z kurczaka (1, 3), ziemniaki, surówka z marchewki z jabłkiem, kompot wieloowocowy |
● Babeczki z budyniem i owocami (1, 3, 7, 5*, 6*, 8*, 11*) |
Piątek (22-06-2018) |
● Jajecznica na maśle (3, 7), pomidor, chleb pełnoziarnisty (1), masło (7), woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Fasolka po bretońsku z jarzynami (1) ● Filet z dorsza w płatkach kukurydzianych (1, 5*, 8*, 7*), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Wafle ryżowe i owoce |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)