Jadłospis
Od 22.01.2018 do 26.01.2018
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek (22-01-2018) |
● Szynka gotowana*, jajko, pomidor, żółty ser (7), chleb pełnoziarnisty (1), masło (7), woda, herbata z cytryną |
● Owoce i warzywa |
● Zupa ziemniaczana z jarzynami (9) ● Spaghetti bolognese z mięsa wieprzowego i jarzyn z makaronem pełnoziarnistym i serem(1, 7, 9), kompot wieloowocowy |
● Kisiel wiśniowy, owoce |
Wtorek (23-01-2018) |
● Bułki pełnoziarniste (1, 6, 7, 11) z dżemem truskawkowym lub miodem, serek „Danio” z jogurtem naturalnym (7), masło (7), woda, kakao (7) |
● Owoce i warzywa |
● Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (4) ● Filet z indyka (soute), kasza z warzywami, sałatka z kapusty pekińskiej z warzywami i słonecznikiem, kompot wieloowocowy |
● Wafle ryżowe i owoce |
Środa (24-01-2018) |
● Kiełbaski na gorąco (6)*, ogórek, pomidor, pełnoziarniste pieczywo (1), masło (7), woda, sok owocowy |
● Owoce i warzywa |
● Żurek śląski z jarzynami (1, 9) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z owocami i bitą śmietaną naturalną(1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z szynką gotowaną, pomidorem i rzodkiewką (1, 7) |
Czwartek (25-01-2018) |
● Płatki kukurydziane z mlekiem (1), pomidor, ogórek,chleb graham (1), masło (7), woda |
● Owoce |
● Zupa koperkowa z ryżem i jarzynami (9) ● Kotlet de volaille z serem (1, 3, 7), ziemniaki, surówka z białej kapusty z zieloną pietruszką (7) |
● Owoce |
Piątek (26-01-2018) |
● Jajecznica na maśle (3, 7), ogórek kiszony, pomidor, chleb pełnoziarnisty (1), masło (7), woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Barszcz ukraiński z jarzynami i czerwoną fasolą (9) ● Filet z dorsza(1, 3), ziemniaki , surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Danonki (7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)