Jadłospis
Od 23.08.2021 do 27.08.2021
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek (23-08-2021) |
● Szynka gotowana*, pomidor, żółty ser (7), bułki grahamki (1,6), chleb zwykły (1), masło (7), woda, herbata z cytryną, kakao (7) |
● Owoce i warzywa |
● Zupa z fasolki szparagowej z jarzynami, zabielana (7,9) ● Spaghetti bolognese z makaronem pełnoziarnistym, posypane żółtym serem (1, 7, 9), kompot wieloowocowy |
● Wafle ryżowe i owoce |
Wtorek (24-08-2021) |
● Bułki pełnoziarniste (1, 6, 7, 11), chleb zwykły (1) z dżemem truskawkowym lub miodem, serek 'Danio' z jogurtem naturalnym (7), masło (7), pomidor, ogórek zielony, woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Zupa ogórkowa z jarzynami, zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Zapiekanka ziemniaczana z mięsem (7) i warzywa gotowane na parze - brokuł i marchewka, kompot wieloowocowy |
● Galaretka z owocami |
Środa (25-08-2021) |
● Kiełbaski na gorąco (6)*, ogórek, papryka, pełnoziarniste pieczywo (1, 6), masło (7), woda, sok owocowy |
● Owoce i warzywa |
● Rosół z ryżem i włoszczyzną (1, 9) ● Kluski na parze z musem truskawkowym (1, 3, 7, 6*), kompot wieloowocowy |
● Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego (1, 6, 7) z szynką*, rzodkiewką i szczypiorkiem |
Czwartek (26-08-2021) |
● Płatki czekoladowe (1, 5*, 8*, 7*), rzodkiewka, ogórek ,chleb graham (1, 6) i zwykły (1), masło (7), herbata z cytryną, woda |
● Owoce |
● Krem z białych warzyw z grzankami (1, 6, 7) ● Filet w płatkach kukurydzianych (1, 3, 7), ziemniaki (7), mizeria (7), kompot wieloowocowy |
● Ciasto - wypiek własny (1, 3) |
Piątek (27-08-2021) |
● Pasta z makreli (1, 3, 7) pomidor, ser żółty (7), chleb zwykły i pełnoziarnisty (1, 6), masło (7), woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Zupa pomidorowa z makaronem (1, 9) ● Filet z dorsza (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Actimel i chrupki kukurydziane |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)