Jadłospis
Od 12.10.2020 do 16.10.2020
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek (12-10-2020) |
● Szynka gotowana*, jajko, pomidor, żółty ser (7), bułki grahamki (1, 6), chleb zwykły (1), masło (7), woda, herbata z cytryną, kakao (7) |
● Owoce i warzywa |
● Zupa jarzynowa z kaszą manną (1, 9) ● Potrawka z kurczaka gotowanego na parze z groszkiem, marchewką i ryżem (1), kompot wieloowocowy |
● Kluski na parze z sosem budyniowym (1, 3, 7) |
Wtorek (13-10-2020) |
● Bułki pełnoziarniste (1, 6, 7, 11), chleb zwykły (1) z dżemem truskawkowym lub miodem, serek 'Danio' z jogurtem naturalnym (7), masło (7), pomidor, ogórek zielony, woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Zupa fasolowa z jarzynami (9, 1) ● Kotlety mielone wieprzowo-drobiowe z kaszą (1, 3), ziemniaki, buraczki, kompot wieloowocowy |
● Banany |
Środa (14-10-2020) |
● Kiełbaski na gorąco (6)*, ogórek, papryka, pełnoziarniste pieczywo (1, 6), masło (7), woda, sok owocowy |
● Owoce i warzywa |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (9, 1) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z owocami i naturalną bitą śmietaną (1, 3, 7) |
● Kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z szynką gotowaną, pomidorem i ogórkiem kiszonym (1, 7) |
Czwartek (15-10-2020) |
● Płatki pełnoziarniste (1, 5*, 8*, 7*) z mlekiem, rzodkiewka, ogórek, chleb graham (1, 6) i zwykły (1), masło (7), herbata z cytryną, woda |
● Owoce |
● Krupnik z jarzynami (1, 9) ● Pieczeń z indyka (1), kluski śląskie, kapusta zasmażana (1), kompot wieloowocowy |
● Owoce |
Piątek (16-10-2020) |
● Jajecznica na maśle (3, 7) ,pomidor, ser żółty, chleb pełnoziarnisty (1), masło (7), woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Krupnik z jarzynami (1, 9) ● Paluszki rybne w płatkach kukurydzianych (wyrób własny) (1, 3, 7), ziemniaki (7), fasolka szparagowa i marchewka gotowana na parze (7), kompot wieloowocowy |
● Fantasia (1, 7, 3*, 5*, 8*) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)