Jadłospis
Od 21.10.2019 do 25.10.2019
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek (21-10-2019) |
● Szynka gotowana*, jajko, pomidor, żółty ser (7), bułki grahamki (1, 6), chleb zwykły (1), masło (7), woda, herbata z cytryną, kakao (7) |
● Owoce i warzywa |
● Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną (1, 9) ● Potrawka z kurczaka gotowanego na parze z groszkiem, marchewką i ryżem (1), kompot wieloowocowy |
● Wafle ryżowe i owoce |
Wtorek (22-10-2019) |
● Bułki pełnoziarniste (1, 6, 7, 11), chleb zwykły (1) z dżemem truskawkowym lub miodem, serek 'Danio' z jogurtem naturalnym (7), masło (7), pomidor, ogórek zielony, woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● Kotlety mielone z kaszą (1, 3), ziemniaki, sałatka z ogórka kiszonego i cebuli, kompot wieloowocowy |
● Galaretka z owocami |
Środa (23-10-2019) |
● Kiełbaski na gorąco (6)*, ogórek, papryka, pełnoziarniste pieczywo (1, 6), masło (7), woda, sok owocowy |
● Owoce |
● Żurek śląski z jarzynami (1, 9) ● Makaron z twarogiem, masłem, lekko posypany cukrem (1, 7), kompot wieloowocowy |
● Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego (1, 6, 7) z rzodkiewką i szczypiorkiem |
Czwartek (24-10-2019) |
● Płatki czekoladowe (1, 5*, 8*, 7*), rzodkiewka, ogórek ,chleb graham (1, 6) i zwykły (1), masło (7), herbata z cytryną, woda |
● Owoce |
● Krem z białych warzyw ze śmietaną i grzankami pełnoziarnistymi (1, 7, 9) ● Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych (1, 3) ziemniaki, surówka z marchewki z jabłkiem, kompot wieloowocowy |
● Ciastka kruche z bakaliami (1, 3, 7, 5, 8, 11 wypiek własny) |
Piątek (25-10-2019) |
● Pasta jajeczna z koperkiem, pomidor, ser żółty, chleb pełnoziarnisty (1), masło (7), woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Zupa pomidorowa z ryżem i jarzynami (4) ● Paluszki rybne - wyrób własny (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Actimel i chrupki kukurydziane |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)