Jadłospis
Od 23.09.2019 do 27.09.2019
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek (23-09-2019) |
● Szynka gotowana*, jajko, pomidor, żółty ser (7), bułki grahamki (1, 6), chleb zwykły (1), masło (7), woda, herbata z cytryną, kakao (7) |
● Owoce i warzywa |
● Kapuśniak z jarzynami (9) ● Lasagne (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Wafle ryżowe i owoce |
Wtorek (24-09-2019) |
● Bułki pełnoziarniste (1, 6, 7, 11), chleb zwykły (1) z dżemem truskawkowym lub miodem, serek 'Danio' z jogurtem naturalnym (7), masło (7), pomidor, ogórek zielony, woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● Filet z indyka (1, 3), kasza (1), bukiet warzyw gotowanych na parze - marchewka mini z groszkiem, kompot wieloowocowy |
● Galaretka z owocami |
Środa (25-09-2019) |
● Kiełbaski na gorąco (6)*, ogórek, papryka, pełnoziarniste pieczywo (1, 6), masło (7), woda, sok owocowy |
● Owsianka z owocami (1, 7) |
● Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną (1, 9) ● Makaron z twarogiem, masłem, lekko posypany cukrem (1, 7), kompot wieloowocowy |
● Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego (1, 6, 7) z rzodkiewką i szczypiorkiem |
Czwartek (26-09-2019) |
● Płatki czekoladowe (1, 5*, 8*, 7*), rzodkiewka, ogórek ,chleb graham (1, 6) i zwykły (1), masło (7), herbata z cytryną, woda |
● Owoce |
● Krem z białych warzyw ze śmietaną i grzankami pełnoziarnistymi (1, 7, 9) ● Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych (1, 3) ziemniaki, surówka z marchewki z jabłkiem, kompot wieloowocowy |
● Ciasto marchewkowe - wypiek własny (1, 3) |
Piątek (27-09-2019) |
● Jajecznica na maśle (3, 7), pomidor, żółty ser, chleb pełnoziarnisty i zwykły (1, 6), masło (7), woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Fasolka po bretońsku z jarzynami (1) ● Paluszki z dorsza i mintaja ze słonecznikiem (wyrób własny 1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Actimel i chrupki kukurydziane |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)