Jadłospis
Od 18.09.2017 do 22.09.2017
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek (18-09-2017) |
● Szynka gotowana*, jajko, pomidor, żółty ser (7), chleb pełnoziarnisty (1), masło (7), woda, herbata z cytryną |
● Owoce i warzywa |
● Kapuśniak z jarzynami (9) ● Potrawka z kurczaka gotowanego na parze z groszkiem, marchewką i ryżem (1), kompot wieloowocowy |
● Budyń czekoladowy (7)* |
Wtorek (19-09-2017) |
● Bułki pełnoziarniste (1, 6, 7, 11) z dżemem truskawkowym lub miodem, serek „Danio” z jogurtem naturalnym (7), masło (7), woda, kakao (7) |
● Owoce i warzywa |
● Zupa brokułowa z jarzynami (1, 9) ● Panierowany filet z indyka (1, 3), kasza pęczak (1), bukiet warzyw gotowanych na parze, kompot wieloowocowy |
● Wafle ryżowe i owoce |
Środa (20-09-2017) |
● Kiełbaski na gorąco (6)*, ogórek, pomidor, pełnoziarniste pieczywo (1), masło (7), woda, sok owocowy |
● Owoce i warzywa |
● Zupa fasolowa z jarzynami (9, 1) ● Makaron pełnoziarnisty z twarogiem i cynamonem,masłem lekko posypany cukrem (1, 7), kompot wieloowocowy |
● Kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z szynką gotowaną, pomidorem i ogórkiem kiszonym (1, 7) |
Czwartek (21-09-2017) |
● Płatki czekoladowe z mlekiem (1), pomidor, ogórek,chleb graham (1), masło (7), woda |
● Owoce |
● Zupa koperkowa z ryżem i jarzynami (9) ● Schab gotowany na parze w jarzynach (1, 9), kluski, kapusta czerwona gotowana z jabłkiem lekko okraszona boczkiem, kompot wieloowocowy |
● Owoce |
Piątek (22-09-2017) |
● Pasta z makreli (3, 7) ogórek kiszony, pomidor, chleb pełnoziarnisty (1), masło (7),woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Zupa pomidorowa z makaronem i jarzynami zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Filet z mintaja (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Jogobella (7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)