Jadłospis
Od 10.12.2018 do 14.12.2018
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (10-12-2018) |
● Kapuśniak z jarzynami (9) ● Kurczak pieczony, sos z pomidorów i włoszczyzny z bazylią, makaron pełnoziarnisty posypany żółtym serem (1, 7, 9), kompot wieloowocowy |
● Kotlety z ziemniaków z cebulką (3, 1) ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej i pekińskiej z pomidorem i ogórkiem kiszonym |
Wtorek (11-12-2018) |
● Zupa ogórkowa z jarzynami, zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Sznycel wieprzowo-wołowy (1, 3), ziemniaki, bukiet warzyw gotowanych na parze - marchewka mini, fasolka szparagowa i kalafior, kompot wieloowocowy |
● Pierogi z twarogiem, masłem, lekko posypane cukrem (1, 3, 7), kompot wieloowocowy ● Ziemniaki ● Burrito wegetariańskie z papryką, czerwoną fasolą, cebulą, kukurydzą, pomidorem, marchewką, pietruszką i serem (1, 3, 6) ● Sałatka z dwóch rodzajów sałat z rzodkiewką (10) |
Środa (12-12-2018) |
● Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną (1, 9) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z owocami i naturalną bitą śmietaną (1, 3, 7) |
● Udziec z indyka gotowany na parze w jarzynach (1, 9) ● Naleśniki z warzywami - z pieczarkami, pomidorem, kukurydzą, marchewką, cebulką, zieloną pietruszką i serem (1, 3, 7) ● kasza pęczak ● Ziemniaki ● Sałatka z roszponki, lodowej i pomidorów z oliwkami ● Kasza orkiszowa (1) |
Czwartek (13-12-2018) |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowo-wołowym (1, 3, 7) lub placki ze śmietaną (1, 3), sałatka z sałaty lodowej z pomidorem i kukurydzą, kompot wieloowocowy |
● Placki ziemniaczane ze śmietaną (1, 3) ● Buraczki ● Ziemniaki |
Piątek (14-12-2018) |
● Fasolka po bretońsku z jarzynami (1) ● Paluszki z dorsza i mintaja z sezamem - wyrób własny (1, 3, 11), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Jajko w sosie koperkowym (1, 3, 5) ● Ziemniaki ● marchew z groszkiem na gęsto (1) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)