Jadłospis
Od 04.09.2017 do 08.09.2017
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Wtorek (05-09-2017) |
● Krupnik z jarzynami (1, 9) ● Kotlety mielone z mięsa drobiowego i wieprzowego (1, 3), ziemniaki, buraczki, kompot wieloowocowy |
● Kluski na parze z sosem jogurtowym truskawkowym (1, 3, 7) ● Ziemniaki ● Kasza jaglana z warzywami i serem (1, 7) ● Sałatka wielowarzywna |
Środa (06-09-2017) |
● Zupa jarzynowa z kaszą manną (1, 9) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z twarogiem i musem z wiśni (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Gulasz wieprzowy z papryką i selerem naciowym (1, 9) ● Ziemniaki ● Papryka faszerowana ryżem i warzywami-z cukinią, bakłażanem, kukurydzą, cebulą i pieczarkami posypana żółtym serem (7) ● Sałatka z kiszonego ogórka z cebulą i marchewką |
Czwartek (07-09-2017) |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (9, 1) ● Pieczone udko z kurczaka (1), kluski, surówka z czerwonej kapusty (1), kompot wieloowocowy |
● Sałatka z sałaty lodowej z pomidorem, czerwoną cebulą, rukolą i oliwkami |
Piątek (08-09-2017) |
● Zupa pomidorowa z jarzynami i ryżem zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 4) |
● Makaron kokardki ze szpinakiem, białym serem czosnkiem i koperkiem (1, 7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)