Jadłospis
Od 09.03.2020 do 13.03.2020
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (09-03-2020) |
● Zupa ziemniaczana z jarzynami (9) ● Kurczak pieczony w pomidorach z makaronem pełnoziarnistym, posypany żółtym serem (1), kompot wieloowocowy |
● Makaron z sosem pomidorowym (1) ● Filet z kurczaka po parysku (1, 3) ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z melonem i rukolą (10) ● Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem, cebulką i zieloną pietruszką (1, 3, 7) |
Wtorek (10-03-2020) |
● Zupa kalafiorowa z jarzynami (9) ● Pulpety wieprzowe w sosie z warzyw gotowane na parze, kasza pęczak, bukiet warzyw gotowanych na parze, kompot wieloowocowy |
● Kopytka z musem z truskawek ● Wołowina w sosie własnym z warzywami (1) ● Burrito wegetariańskie z pomidorem, papryką, kukurydzą fasolą czerwoną, cebulą, marchewką, pietruszką i serem, sos pomidorowo-paprykowy (1, 6) ● Sałatka z trzech rodzajów sałat z pomidorem |
Środa (11-03-2020) |
● Krupnik z jarzynami (1, 9) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z twarogiem i musem z wiśni (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Filet z indyka gotowany na parze z papryką ● Warzywa pieczone - cukinia, papryka, bakłażan i pieczarki ● Ziemniaki ● Makaron z warzywami (1) ● Sałatka z rzodkiewką i kiszonym ogórkiem (10) |
Czwartek (12-03-2020) |
● Zupa ogórkowa z jarzynami, zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Pieczone udko z kurczaka (1), kluski śląskie, kapusta czerwona gotowana lekko okraszona boczkiem, kompot wieloowocowy |
● Warzywa gotowane na parze - marchewka, groszek, brokuły ● Kotlety warzywne (1, 3, 7) ● Kurczak faszerowany (1, 3) ● Sałatka z sałaty lodowej z roszponką, kukurydzą i ziarnami słonecznika (10) |
Piątek (13-03-2020) |
● Zupa pomidorowa z ryżem i jarzynami (4) ● Filet z dorsza (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Ryba w sosie paprykowym (1) ● pierogi ze szpinakiem (1, 7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)