Jadłospis
Od 30.09.2019 do 04.10.2019
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (30-09-2019) |
● Zupa jarzynowa zabielana jogurtem naturalnym (9, 7) ● Kurczak pieczony w pomidorach z makaronem pełnoziarnistym, posypany żółtym serem (1), kompot wieloowocowy |
● Spaghetti wegetariańskie (1, 9) ● Filet gotowany na parze z pieczarkami i cebulką ● Sałatka z sałaty lodowej z melonem i rukolą (10) ● Ziemniaki |
Wtorek (01-10-2019) |
● Krupnik z jarzynami (1, 9) ● Filet z indyka gotowany na parze, ryż, bukiet warzyw gotowanych na parze, kompot wieloowocowy |
● Ryż z jabłkami, masłem i cynamonem (7) ● Wołowina w sosie własnym z warzywami (1) ● Kotlety warzywne (1, 3, 7) ● Ziemniaki ● Kapusta zasmażana (1) ● Sałatka z trzech rodzajów sałat z pomidorem |
Środa (02-10-2019) |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (9, 1) ● Naleśniki z mąki mieszanej białej i pełnoziarnistej z musem truskawkowym (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Filet z kurczaka (soute) ● Kasza pęczak z jarmużem i czosnkiem ● Papryka faszerowana ryżem i warzywami-z cukinią, bakłażanem, kukurydzą, cebulą i pieczarkami posypana żółtym serem (7) ● Sałatka z rzodkiewką i zielonym ogórkiem |
Czwartek (03-10-2019) |
● Zupa ogórkowa z jarzynami, zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowo-wołowym i żółtym serem (1, 3, 7), sałatka wielowarzywna lub z kwaśną śmietaną, kompot wieloowocowy |
● Warzywa gotowane na parze - marchewka, groszek, brokuły ● Sałatka z sałaty lodowej z roszponką, papryką i ziarnami słonecznika (10) |
Piątek (04-10-2019) |
● Zupa pomidorowa z makaronem i włoszczyzną (9) ● Filet z dorsza (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Naleśniki ze szpinakiem i sosem jogurtowym (1, 3, 7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)