Jadłospis
Od 11.05.2020 do 15.05.2020
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek (11-05-2020) |
● Polędwica sopocka*, jajko, pomidor, żółty ser (7), bułki grahamki (1, 6), chleb zwykły (1), masło (7), woda, herbata z cytryną, kakao (7) |
● Owoce i warzywa |
● Krem z zielonych warzyw z grzankami (1, 7 , 9) ● Kotlety mielone (1, 3), ziemniaki (7), mizeria z koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Wafle ryżowe i owoce |
Wtorek (12-05-2020) |
● Bułki pełnoziarniste (1, 6, 7, 11), chleb zwykły (1) z dżemem truskawkowym lub miodem, serek 'Danio' z jogurtem naturalnym (7), masło (7), pomidor, ogórek zielony, woda, herbata owocowa |
● Owoce |
● Kapuśniak z jarzynami (9) ● Kurczak gotowany na parze w pomidorach z bazylią, makaron pełnoziarnisty (1), żółty ser (7), kompot wieloowocowy |
● Galaretka z owocami |
Środa (13-05-2020) |
● Kiełbaski na gorąco (6)*, ogórek, papryka, pełnoziarniste pieczywo (1, 6), masło (7), woda, sok owocowy |
● Owoce i warzywa |
● Krupnik z jarzynami (1, 9) ● Naleśniki z mąki mieszanej – pełnoziarnistej i białej z twarogiem i musem z truskawek (1, 3, 7) kompot wieloowocowy |
● Kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z szynką gotowaną, pomidorem i ogórkiem kiszonym (1, 7) |
Czwartek (14-05-2020) |
● Płatki pełnoziarniste (1, 5*, 8*, 7*) z mlekiem, rzodkiewka, ogórek, chleb graham (1, 6) i zwykły (1), masło (7), herbata z cytryną, woda |
● Owoce |
● Zupa jarzynowa zabielana jogurtem naturalnym (9, 7) ● Pieczone udko z kurczaka (1), kluski śląskie, kapusta czerwona gotowana lekko okraszona boczkiem, kompot wieloowocowy |
● Muffiny- wypiek własny (1, 3, 7) |
Piątek (15-05-2020) |
● Twarożek z rzodkiewką, pomidor, chleb pełnoziarnisty (1),masło (7), woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Zupa pomidorowa z makaronem i włoszczyzną (9) ● Paluszki rybne - wyrób własny (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Budyń czekoladowy (7)* |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)