Jadłospis
Od 21.01.2019 do 25.01.2019
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek (21-01-2019) |
● Szynka gotowana*, jajko, pomidor, żółty ser (7), chleb pełnoziarnisty (1), masło (7), woda, herbata z cytryną |
● Owoce i warzywa |
● Kapuśniak z jarzynami (9) ● Kurczak pieczony, sos z pomidorów i włoszczyzny z bazylią, makaron pełnoziarnisty posypany żółtym serem (1, 7, 9), kompot wieloowocowy |
● Budyń śmietankowy (7)* |
Wtorek (22-01-2019) |
● Bułki pełnoziarniste (1, 6, 7, 11) z dżemem truskawkowym lub miodem, serek „Danio” z jogurtem naturalnym (7), masło (7), woda, kakao (7) |
● Owoce i warzywa |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● Udziec z indyka gotowany na parze w jarzynach (1, 4), kasza jęczmienna, sałatka z roszponki i sałaty lodowej z papryką, kompot wieloowocowy |
● Owoce |
Środa (23-01-2019) |
● Kiełbaski na gorąco (6)*, ogórek, pomidor, pełnoziarniste pieczywo (1, 6), masło (7), woda, sok owocowy |
● Owoce i warzywa |
● Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną (1, 9) ● Naleśniki z mąki pełnoziarnistej i zwykłej (1, 3, 7) z owocami i bitą śmietaną naturalną (7), kompot wieloowocowy |
● Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z twarogiem i rzodkiewką (1, 7) |
Czwartek (24-01-2019) |
● Płatki pełnoziarniste (1) z mlekiem, pomidor, ogórek, chleb graham (1), masło (7), woda |
● Owoce |
● Zupa ogórkowa z jarzynami, zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Kotlet schabowy (1, 3), ziemniaki, biała kapusta gotowana (1), kompot wieloowocowy |
● Wafle ryżowe i owoce |
Piątek (25-01-2019) |
● Jajecznica na maśle (3, 7) ,pomidor, ser żółty, chleb pełnoziarnisty (1), masło (7), woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Zupa pomidorowa z makaronem i włoszczyzną (1, 4) ● Paluszki z dorsza i mintaja z sezamem - wyrób własny (1, 3, 11), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Actimel (7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)