Jadłospis
Od 06.09.2021 do 10.09.2021
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek (06-09-2021) |
● Szynka gotowana*, jajko, pomidor, żółty ser (7), chleb pełnoziarnisty (1, 6), masło (7), woda, kakao (7) |
● Owoce i warzywa |
● Zupa ziemniaczana z jarzynami (9) ● Spaghetti bolognese z makaronem pełnoziarnistym, posypane żółtym serem (1, 7, 9), kompot wieloowocowy |
● Wafle ryżowe i owoce |
Wtorek (07-09-2021) |
● Bułki pełnoziarniste (1, 6, 7, 11) z dżemem truskawkowym lub miodem, serek homogenizowany z jogurtem naturalnym (7), masło (7), pomidor, rzodkiewka, woda |
● Owoce i warzywa |
● Rosół z ryżem i włoszczyzną (1, 9) ● Udziec z indyka gotowany na parze w jarzynach (1), kasza jęczmienna (1) kompot wieloowocowy |
● Banany |
Środa (08-09-2021) |
● Kiełbaski na gorąco (6)*, ogórek kiszony, pomidor, pełnoziarniste pieczywo (1, 6), masło (7), woda, sok owocowy |
● Owoce i warzywa |
● Żurek śląski z jarzynami (1, 9) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z twarogiem i musem z truskawek (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z rzodkiewką i szczypiorkiem (1, 7) |
Czwartek (09-09-2021) |
● Płatki pełnoziarniste (1, 5*, 8*, 7*) z mlekiem, pomidor, ogórek, chleb graham (1, 6), masło (7), woda |
● Owoce |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (1, 6, 9) ● Filet z kurczaka panierowany (1, 3), ziemniaki (7), sałatka z sałaty lodowej z warzywami, rukolą i ziarnami słonecznika (10), kompot wieloowocowy |
● Ciasto z owocami (1,3, 7 - wypiek własny) |
Piątek (10-09-2021) |
● Pasta z makreli z jajkiem (3, 7, 10), pomidor, papryka, twarożek, chleb pełnoziarnisty (1, 6), masło (7),woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Zupa ogórkowa z jarzynami, zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Dorsz pieczony z pomidorami (1, 7), ziemniaki (7), fasolka szparagowa gotowana na parze (1, 7), kompot wieloowocowy |
● Jogurt owocowy (7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)