Jadłospis
Od 24.02.2020 do 28.02.2020
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek (24-02-2020) |
● Szynka gotowana*, jajko, pomidor, żółty ser (7), bułki grahamki (1, 6), chleb zwykły (1), masło (7), woda, herbata z cytryną, kakao (7) |
● Owoce i warzywa |
● Kapuśniak z jarzynami (9) ● Spaghetti bolognese z mięsa wieprzowego i jarzyn z makaronem pełnoziarnistym i serem(1, 7, 9), kompot wieloowocowy |
● Budyń śmietankowy (7)* |
Wtorek (25-02-2020) |
● Bułki pełnoziarniste (1, 6, 7, 11), chleb zwykły (1) z dżemem truskawkowym lub miodem, serek 'Danio' z jogurtem naturalnym (7), masło (7), pomidor, ogórek zielony, woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i kaszą jaglaną (1, 9) ● Eskalopki z kurczaka (1, 3), ziemniaki, warzywa gotowane na parze - marchewka, brokuły i groszek, kompot wieloowocowy |
● Banany |
Środa (26-02-2020) |
● Kiełbaski na gorąco (6)*, ogórek, papryka, pełnoziarniste pieczywo (1, 6), masło (7), woda, sok owocowy |
● Owoce i warzywa |
● Rosół z ryżem i włoszczyzną (1, 9) ● Naleśniki z mąki pełnoziarnistej i zwykłej (1, 3, 7) z owocami i bitą śmietaną naturalną (7), kompot wieloowocowy |
● Kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z szynką gotowaną, pomidorem i ogórkiem kiszonym (1, 7) |
Czwartek (27-02-2020) |
● Płatki pełnoziarniste (1, 5*, 8*, 7*) z mlekiem, rzodkiewka, ogórek, chleb graham (1, 6) i zwykły (1), masło (7), herbata z cytryną, woda |
● Owoce |
● Krupnik z jarzynami (1, 9) ● Pieczeń z indyka (1, 7), kluski, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy |
● Ciastka kruche z bakaliami (1, 3, 7, 5, 8, 11 wypiek własny) |
Piątek (28-02-2020) |
● Jajecznica na maśle (3, 7), zielony ogórek, pomidor, żółty ser, chleb pełnoziarnisty i zwykły (1, 6), masło (7), woda, herbata owocowa |
● Owoce |
● Zupa pomidorowa z makaronem i włoszczyzną (9) ● Filet z dorsza z ziarnami sezamu (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Jabłka suszone |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)