Jadłospis
Od 17.02.2020 do 21.02.2020
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek (17-02-2020) |
● Szynka gotowana*, jajko, pomidor, żółty ser (7), bułki grahamki (1, 6), chleb zwykły (1), masło (7), woda, herbata z cytryną, kakao (7) |
● Owoce i warzywa |
● Zupa pieczarkowa z jarzynami (1, 9, 7) ● Pieczony filet z kurczaka (1) w sosie pieczeniowym, ziemniaki, bukiet warzyw dotowanych na parze - marchewka, groszek i brokuły, kompot wieloowocowy |
● Owoce |
Wtorek (18-02-2020) |
● Bułki pełnoziarniste (1, 6, 7, 11), chleb zwykły (1) z dżemem truskawkowym lub miodem, serek 'Danio' z jogurtem naturalnym (7), masło (7), pomidor, ogórek zielony, woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● Udziec z indyka gotowany na parze w jarzynach (1, 4), kasza jęczmienna (1) surówka z białej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Galaretka z owocami |
Środa (19-02-2020) |
● Kiełbaski na gorąco (6)*, ogórek, papryka, pełnoziarniste pieczywo (1, 6), masło (7), woda, sok owocowy |
● Owoce i warzywa |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (9, 1) ● Placuszki z twarogiem (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z szynką drobiową i rzodkiewką (1, 7) |
Czwartek (20-02-2020) |
● Płatki pełnoziarniste (1, 5*, 8*, 7*) z mlekiem, rzodkiewka, ogórek, chleb graham (1, 6) i zwykły (1), masło (7), herbata z cytryną, woda |
● Owoce |
● Zupa jarzynowa z kaszą manną (1, 9) ● Kotlet de volaille z serem (1, 3), ziemniaki (7), sałatka wielowarzywna (10) , kompot wieloowocowy |
● Ciasto z buraka z czekoladą deserową i migdałami* (1, 3, 6, 7) wypiek własny |
Piątek (21-02-2020) |
● Pasta z makreli z jajkiem (3, 7) pomidor, ser żółty (7),chleb pełnoziarnisty (1), masło (7), woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Zupa pomidorowa z makaronem i jarzynami zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Kotlety z jajka (1, 3), ziemniaki, fasolka szparagowa gotowana na parze, kompot wieloowocowy |
● Danonki (7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)