Jadłospis
Od 03.02.2020 do 07.02.2020
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek (03-02-2020) |
● Szynka gotowana*, jajko, pomidor, żółty ser (7), bułki grahamki (1, 6), chleb zwykły (1), masło (7), woda, herbata z cytryną, kakao (7) |
● Owoce i warzywa |
● Zupa jarzynowa zabielana jogurtem naturalnym (9, 7) ● Potrawka z kurczaka gotowanego na parze z groszkiem, marchewką i ryżem (1), kompot wieloowocowy |
● Kisiel wiśniowy (7) |
Wtorek (04-02-2020) |
● Bułki pełnoziarniste (1, 6, 7, 11), chleb zwykły (1) z dżemem truskawkowym lub miodem, serek 'Danio' z jogurtem naturalnym (7), masło (7), pomidor, ogórek zielony, woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Zupa kalafiorowa z jarzynami (9) ● Kotlety mielone z kaszą (1, 3), ziemniaki (7), buraczki, kompot wieloowocowy |
● Banany |
Środa (05-02-2020) |
● Kiełbaski na gorąco (6)*, ogórek, papryka, pełnoziarniste pieczywo (1, 6), masło (7), woda, sok owocowy |
● Owoce |
● Żurek śląski z jarzynami (1, 9) ● Makaron z twarogiem, masłem, lekko posypany cukrem (1, 7), kompot wieloowocowy |
● Kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z szynką drobiową i rzodkiewką (1, 7) |
Czwartek (06-02-2020) |
● Płatki czekoladowe (1, 5*, 8*, 7*), rzodkiewka, ogórek ,chleb graham (1, 6) i zwykły (1), masło (7), herbata z cytryną, woda |
● Owoce |
● Krem z białych warzyw ze śmietaną i grzankami pełnoziarnistymi (1, 7, 9) ● Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych (1, 3) ziemniaki, surówka z marchewki z jabłkiem, kompot wieloowocowy |
● Wafle ryżowe i owoce |
Piątek (07-02-2020) |
● Pasta jajeczna z koperkiem, pomidor, ser żółty, chleb pełnoziarnisty (1), masło (7), woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Zupa pomidorowa z ryżem i jarzynami (4) ● Paluszki z dorsza i mintaja z sezamem - wyrób własny (1, 3, 11), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Jogobella (7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)