Jadłospis
Od 07.10.2019 do 11.10.2019
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek (07-10-2019) |
● Szynka gotowana*, jajko, pomidor, żółty ser (7), bułki grahamki (1, 6), chleb zwykły (1), masło (7), woda, herbata z cytryną, kakao (7) |
● Owoce i warzywa |
● Zupa ziemniaczana z jarzynami (9) ● Pieczony filet z kurczaka (1) w sosie śmietanowym, kasza jęczmienna (1), bukiet warzyw dotowanych na parze - marchewka, groszek i brokuły, kompot wieloowocowy |
● Owoce |
Wtorek (08-10-2019) |
● Bułki pełnoziarniste (1, 6, 7, 11), chleb zwykły (1) z dżemem truskawkowym lub miodem, serek 'Danio' z jogurtem naturalnym (7), masło (7), pomidor, ogórek zielony, woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● dziec z indyka gotowany na parze w jarzynach (1), ziemniaki pieczone, sałatka z ogórka kiszonego i marchewki, kompot wieloowocowy |
● Pannacotta waniliowa (7) |
Środa (09-10-2019) |
● Kiełbaski na gorąco (6)*, ogórek, papryka, pełnoziarniste pieczywo (1, 6), masło (7), woda, sok owocowy |
● Owoce i warzywa |
● Zupa jarzynowa z kaszą manną (1, 9) ● Kluski na parze z sosem budyniowym (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego (1, 6, 7) z rzodkiewką i szczypiorkiem |
Czwartek (10-10-2019) |
● Płatki pełnoziarniste (1, 5*, 8*, 7*) z mlekiem, rzodkiewka, ogórek, chleb graham (1, 6) i zwykły (1), masło (7), herbata z cytryną, woda |
● Owoce |
● Krem z dyni i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (1, 9) ● Filet z kurczaka w panierowany (1, 3), ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot wieloowocowy |
● Ciastka owsiane - wypiek własny (1, 3, 7) |
Piątek (11-10-2019) |
● Pasta z makreli z jajkiem (3, 7) pomidor, ser żółty (7),chleb pełnoziarnisty (1), masło (7), woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Zupa pomidorowa z jarzynami i ryżem zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 4) ● Kotlety z jajka (1, 3), ziemniaki, fasolka szparagowa gotowana na parze, kompot wieloowocowy |
● Danonki (7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)