Jadłospis
Od 15.04.2019 do 19.04.2019
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek (15-04-2019) |
● Szynka gotowana*, jajko, pomidor, żółty ser (7), pieczywo pełnoziarniste (1, 6), masło (7), woda, herbata z cytryną |
● Owoce i warzywa |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (9, 1) ● Filet z kurczaka gotowany na parze, kasza pęczak (1), sos śmietanowy (1, 7), bukiet warzyw gotowanych na parze, kompot wieloowocowy |
● Kluski na parze z sosem budyniowym (1, 6*, 7) |
Wtorek (16-04-2019) |
● Bułki pełnoziarniste (1, 6, 7, 11) z dżemem truskawkowym lub miodem, serek „Danio” z jogurtem naturalnym (7), masło (7), woda, kakao (7) |
● Owoce i warzywa |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● Filet panierowany (1, 3), ziemniaki, surówka z marchewki z jabłkiem, kompot wieloowocowy |
● Banany |
Środa (17-04-2019) |
● Kiełbaski na gorąco (6)*, ogórek, pomidor, pełnoziarniste pieczywo (1, 6), masło (7), woda, sok owocowy |
● Owoce i warzywa |
● Zupa koperkowa z ryżem i jarzynami (9) ● Makaron z twarogiem, masłem, lekko posypany cukrem (1, 7), kompot wieloowocowy |
● Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego (1, 6, 7) z rzodkiewką i szczypiorkiem |
Czwartek (18-04-2019) |
● Płatki kukurydziane z mlekiem (1), pomidor, ogórek,chleb graham (1), masło (7), woda |
● Owoce |
● Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą (1, 4) ● Kotlety mielone z mięsa drobiowego i wieprzowego (1, 3), ziemniaki, buraczki, kompot wieloowocowy |
● Wafle ryżowe i owoce |
Piątek (19-04-2019) |
● Jajecznica na maśle (3, 7) ,pomidor, ser żółty, chleb pełnoziarnisty (1), masło (7), woda, herbata owocowa |
● Owoce i warzywa |
● Fasolka po bretońsku z jarzynami (1) ● Filet z mintaja (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Danonki (7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)