Jadłospis
Od 19.10.2020 do 23.10.2020
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (19-10-2020) |
● Zupa z fasolki szparagowej z jarzynami z ciecierzycą (1, 9) ● Kurczak w sosie słodko kwaśnym, ryż, warzywa gotowane na parze, kompot wieloowocowy |
● Kotlety z kaszy jaglanej (1) ● Jajko gotowane w sosie koperkowym (1, 7) ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z rukolą, pomidorami i słonecznikiem (10) |
Wtorek (20-10-2020) |
● Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną (1, 9) ● Lasagne (1, 7) |
● Lasagne ze szpinakiem ● Racuchy z jabłkami (1, 3, 7) ● Sałatka wielowarzywna (10) |
Środa (21-10-2020) |
● Rosół z ryżem i włoszczyzną (1, 9) ● Makaron z twarogiem, masłem, lekko posypany cukrem (1, 7), kompot wieloowocowy |
● Gołąbki z mięsem wieprzowym i drobiowym z kaszą pęczak i sosem pomidorowym (1, 3, 7) ● Tarta z warzywami (1, 3, 7) ● Ziemniaki ● Sałatka z roszponki i sałaty lodowej z papryką (10) |
Czwartek (22-10-2020) |
● Krem z białych warzyw ze śmietaną i grzankami pełnoziarnistymi (1, 7, 9) ● Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych (1, 3) ziemniaki, surówka z marchewki z jabłkiem, kompot wieloowocowy |
● Wołowina w sosie własnym z warzywami (1) ● Gnocchi z parmezanem i zieloną pietruszką (1, 3, 7) ● Sałatka z trzech rodzajów sałat z rzodkiewką, kukurydzą i koperkiem (10) |
Piątek (23-10-2020) |
● Fasolka po bretońsku z jarzynami (1) ● Filet z dorsza z ziarnami sezamu (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Tortilla z kurczakiem, sałatą, rukolą, pomidorem, cebulką, kukurydzą, serem i sosem jogurtowo-czosnkowym (1, 3, 7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)