Jadłospis
Od 20.05.2019 do 24.05.2019
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (20-05-2019) |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (9, 1) ● Filet z kurczaka (soute) kasza pęczak (1), sos śmietanowy (1, 7), bukiet warzyw gotowanych na parze, kompot wieloowocowy |
● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z ziarnami słonecznika i pomidorem ● Filet z kurczaka z cebulką ● Kotlety wegetariańskie z warzywami (1, 3, 7) |
Wtorek (21-05-2019) |
● Krupnik z jarzynami (1, 9) ● Kotlety mielone z mięsa drobiowego i wieprzowego (1, 3), ziemniaki, buraczki, kompot wieloowocowy |
● Ryż z warzywami ● Sałatka wielowarzywna ● Kopytka z musem z truskawek |
Środa (22-05-2019) |
● Zupa koperkowa z ryżem i jarzynami (9) ● Makaron z twarogiem, masłem, lekko posypany cukrem (1, 7), kompot wieloowocowy |
● Naleśniki ze szpinakiem i sosem jogurtowym (1, 3, 7) ● Sałatka z pora z jogurtem naturalnym (7) ● Udziec z indyka gotowany na parze w jarzynach (1, 9) ● Ziemniaki pieczone |
Czwartek (23-05-2019) |
● Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą (1, 4) ● Kotlet de volaille z serem (1, 3, 7), ziemniaki, sałatka z sałaty lodowej z ogórkiem kiszonym i kukurydzą (10), kompot wieloowocowy |
● Sałatka grecka (7,10) |
Piątek (24-05-2019) |
● Zupa pomidorowa z jarzynami i makaronem zabielana jogurtem naturalnym (1, 9, 7) ● Filet z mintaja (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Lasagne (1, 7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)