Jadłospis
Od 22.04.2019 do 26.04.2019
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Środa (24-04-2019) |
● Kapuśniak z jarzynami (9) ● Kurczak pieczony, sos z pomidorów i włoszczyzny z bazylią, makaron pełnoziarnisty posypany żółtym serem (1, 7, 9), kompot wieloowocowy |
● Makaron z sosem pomidorowym (1) ● Sałatka z trzech rodzajów sałat z rzodkiewką, kukurydzą i koperkiem (10) |
Czwartek (25-04-2019) |
● Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną (1, 9) ● Naleśniki z twarogiem i musem wiśniowym(1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Kulki wieprzowo-drobiowe gotowane na parze w sosie (1) ● Kasza jęczmienna (1) ● Bukiet warzyw gotowanych na parze ● Ziemniaki ● Sałatka z roszponki i sałaty lodowej z papryką (10) |
Piątek (26-04-2019) |
● Zupa pomidorowa z jarzynami i ryżem zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 4) ● Paluszki z dorsza i mintaja z sezamem - wyrób własny (1, 3, 11), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Pierogi z truskawkami i masłem, lekko posypane cukrem |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)