Jadłospis dla programu IGCSE
Od 05.03.2018 do 09.03.2018
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (05-03-2018) |
● Zupa ziemniaczana z jarzynami (9) ● Spaghetti bolognese z mięsa wieprzowego i jarzyn z makaronem pełnoziarnistym i serem(1, 7, 9), kompot wieloowocowy |
● Filet z kurczaka z ziarnami sezamu (1, 3, 11) ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z rzodkiewką i kukurydzą (10) |
Wtorek (06-03-2018) |
● Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (4) ● Filet z indyka gotowany na parze, ziemniaki pieczone, sałatka z kapusty pekińskiej z warzywami i słonecznikiem, kompot wieloowocowy |
● Pierogi z truskawkami i masłem lekko posypane cukrem (1, 7), kompot wieloowocowy ● Ziemniaki ● Naleśniki ze szpinakiem i sosem jogurtowym (1, 3, 7) ● Bukiet warzyw gotowanych na parze ● Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym i marchewką |
Środa (07-03-2018) |
● Żurek śląski z jarzynami (1, 9) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z owocami i bitą śmietaną naturalną(1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Kulki wieprzowe gotowane na parze w sosie słodko kwaśnym (1, 3) ● Kotlety wegetariańskie z warzywami (1, 3, 7) ● Sałatka z trzech rodzajów sałat z pomidorem ● ryż |
Czwartek (08-03-2018) |
● Zupa koperkowa z ryżem i jarzynami (9) ● Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych (1, 3), ziemniaki, surówka z selera z bakaliami, orzechami, i śmietaną, kompot wieloowocowy |
● Sałatka z sałaty lodowej z roszponką, papryką i ziarnami słonecznika (10) |
Piątek (09-03-2018) |
● Barszcz ukraiński z jarzynami i czerwoną fasolą (9) ● Filet z dorsza(1, 3), ziemniaki , surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Tortilla z kurczakiem, sałatą, rukolą, pomidorem, cebulką, kukurydzą, serem i sosem jogurtowo-czosnkowym (1, 3, 7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)