Jadłospis dla programu IGCSE
Od 19.02.2018 do 23.02.2018
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (19-02-2018) |
● Kapuśniak z jarzynami (9) ● Kurczak gotowany na parze w pomidorach z bazylią, makaron pełnoziarnisty (1), żółty ser (7), kompot wieloowocowy |
● Jajko w sosie koperkowym (1, 3, 5) ● Ziemniaki ● fasolka szparagowa gotowana na parze ● Sałatka z sałaty lodowej i pekińskiej z pomidorem, koperkiem i śmietaną (7) |
Wtorek (20-02-2018) |
● Zupa ogórkowa z jarzynami, zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Filet z udźca indyka gotowany na parze w jarzynach (1, 9), kasza gryczana z cebulką (1), surówka z białej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Ziemniaki ● Makaron z tuńczykiem warzywami i jajkiem (1, 3) ● Sałatka z dwóch rodzajów sałat z rzodkiewką (10) ● Pierogi z twarogiem, masłem, lekko posypane cukrem (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
Środa (21-02-2018) |
● Zupa jarzynowa z ryżem (1, 9 ) ● Kopytka z musem z truskawek, kompot wieloowocowy |
● Ziemniaki ● Burrito wegetariańskie z papryką, czerwoną fasolą, cebulą, kukurydzą, pomidorem, marchewką, pietruszką i serem (1, 3, 6) ● Sałatka z sałaty lodowej z rukolą, pomidorem i cebulką ● Sznycel wieprzowo-wołowy (1, 3) ● Bukiet warzyw gotowanych na parze |
Czwartek (22-02-2018) |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● Filet z kurczaka panierowany(1, 3), ziemniaki, surówka z marchewki z jabłkiem, kompot wieloowocowy |
● Sałatka grecka (7,10) |
Piątek (23-02-2018) |
● Fasolka po bretońsku z jarzynami (1) ● Paluszki z dorsza i mintaja ze słonecznikiem (wyrób własny 1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)