Jadłospis
Od 06.05.2019 do 10.05.2019
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (06-05-2019) |
● Zupa jarzynowa z ciecierzycą (9) ● Potrawka z kurczaka gotowanego na parze z groszkiem, marchewką i ryżem (1), kompot wieloowocowy |
● Eskalopki z kurczaka (1, 3) ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z rukolą, pomidorem i oliwkami ● Kotlety z ziemniaków z cebulką (3, 1) |
Wtorek (07-05-2019) |
● Krem z białych warzyw ze śmietaną i grzankami pełnoziarnistymi (1, 7, 9) ● Gulasz wieprzowy z papryką (1), kasza jęczmienna (1), sałatka z ogórka kiszonego z pomidorem i cebulką kompot wieloowocowy |
● Racuchy z jabłkami (1, 3, 7) ● Ziemniaki ● Sałatka wielowarzywna |
Środa (08-05-2019) |
● Krupnik z jarzynami (1, 9) ● Kluski leniwe z masłem i cukrem (1, 7), kompot wieloowocowy |
● Gołąbki z mięsem wieprzowym, drobiowym i ryżem, sos pomidorowy (1, 3, 7) ● Ziemniaki ● Klopsy z kaszy gryczanej z cebulką, twarogiem i zieloną pietruszką (1, 3, 7) ● Sałatka z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem i rzodkiewką ● Gołąbki wegetariańskie z ryżem i warzywami (1, 3, 7) |
Czwartek (09-05-2019) |
● Zupa fasolowa z jarzynami (9, 1) ● Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych (1, 3) ziemniaki, surówka z marchewki z jabłkiem, kompot wieloowocowy |
● Sałatka z trzech rodzajów sałat z granatem i orzechami (7, 8, 10) |
Piątek (10-05-2019) |
● Zupa pomidorowa z makaronem i włoszczyzną (1, 4) ● Filet z mintaja (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Makaron ze szpinakiem, koperkiem, czosnkiem i białym serem (1, 7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)