Jadłospis
Od 25.09.2017 do 29.09.2017
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (25-09-2017) |
● Zupa ziemniaczana z jarzynami (9) ● Spaghetti bolognese z mięsa wieprzowego i jarzyn z makaronem pełnoziarnistym i serem(1, 7, 9), kompot wieloowocowy |
● Filet z kurczaka z ziarnami sezamu (1, 3, 11) ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z cykorią i kukurydzą (10) |
Wtorek (26-09-2017) |
● Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i kaszą manną (1, 9) ● Filet z kurczaka gotowany na parze, ryż z warzywami - marchewką, papryką, czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą i pieczarkami, kompot wieloowocowy |
● Pierogi z truskawkami i masłem lekko posypane cukrem (1, 7), kompot wieloowocowy ● Ziemniaki ● Bukiet warzyw gotowanych na parze ● Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym i marchewką |
Środa (27-09-2017) |
● Żurek śląski z jarzynami (1, 9) ● Naleśniki z mąki pełnoziarnistej i zwykłej (1, 3, 7) z owocami i bitą śmietaną naturalną (7), kompot wieloowocowy |
● Kulki wieprzowo-drobiowe gotowane na parze w sosie koperkowym, (1, 9), kasza jęczmienna (1), sałatka z trzech rodzajów sałat z pomidorem ● Kotlety wegetariańskie z warzywami (1, 3, 7) ● Sałatka z trzech rodzajów sałat z pomidorem |
Czwartek (28-09-2017) |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● De volaille z serem (1, 3, 7), ziemniaki, mizeria z jogurtem naturalnym, śmietaną i koperkiem (7), kompot wieloowocowy |
● Sałatka z sałaty lodowej z roszponką, papryką i ziarnami słonecznika (10) |
Piątek (29-09-2017) |
● Zupa ogórkowa z jarzynami, zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Filet z dorsza(1, 3), ziemniaki , surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Jajko sadzone, ziemniaki, fasolka szparagowa gotowana na parze, kompot wieloowocowy |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)